Att göra egen grynkorv

Min mamma har så länge jag kan minnas gjort egen grynkorv till jul och för mig är det ett måste på julbordet. Fast en nykokt grynkorv med potatismos är inte fel någon dag på året!  I år passade jag på att lära mig av mamma hur man gör.

Ingredienser:

  • 3 1/2 kg fläskfärs
  • 1 1/4 kg korngryn
  • 2 l vatten
  • Ev 1 tsk vitpeppar
  • 5 msk salt
  • 1 1/2 msk grovmalen kryddpeppar
  • 3 stora gula lökar
  • 4-5 meter fjälster

Gör så här:

Dagen innan lägger korngrynen i blöt i 2 liter vatten så att de får ligga och svälla över natten. Skölj fjälstret noga i ljummet vatten ca 20 minuter (man kan till exempel trä upp det på vattenkranen). Låt sedan ligga i en skål med vatten över natten.

Blanda allt väl, vi använder alltid en hushållsassistent. Börja med färsen. Tillsätt sedan de blötlagda korngrynen, lite i taget. Det är inte alltid som alla gryn går åt. Se till att få med en del av vätskan.

Skala löken och mixa ordentligt i till exempel en matberedare. Tillsätt i färsen.

Krossa kryddpeppar i en mortel och tillsätt till färsen. Salta ordentligt. Nu är det dags att arbeta ihop till en smet. Vi körde maskinen i ca 3-4 minuter för att allt skulle blandas väl. Tillsätt eventuellt mer gryn eller vätska så att smeten får rätt konsistens. Den ska vara ganska så lös. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Koppla på korvmakar-satsen på hushållsassistenten och trä försiktigt på fjälstret på korvhornet. Lägg smeten på påfyllningsbrickan. Nu är det bara att börja stoppa korven. Dra försiktigt fjälstret utåt samtidigt som färsen kommer ut ur korvhornet. Släpp ut all luft som kommer i början och se till att det inte blir för hårt stoppad för då spricker den när den kokas.

När du kört igenom all smet är det bara att knyta om den långa korven och göra mindre korvar i den storlek du vill ha. I år gjorde vi en halv sats med korv och då blev det så här mycket (ca 10-12 korvar).

Man bör frysa in korvarna direkt och sedan ta fram ett par timmar innan man ska koka dem. Låt tina i rumstemperatur, pricka försiktigt med en nål innan du låter dem sjuda i ca 30 minuter (beroende på storlek).

Lycka till!

En reaktion på ”Att göra egen grynkorv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s