Gravid vecka 29

20120610-203645.jpgBild från RUL i början av april.

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Egna anteckningar: Jag måste säga att den här graviditeten är den jobbigaste av alla tre. Jag har mer ont och det känns påfrestande för kroppen rent generellt.
Namndiskussionerna har stillnat. Ingen orkar riktigt ta tag i saken. Jag har fastnat för 2-3 namn för att sedan förkasta dem igen. Det stackars barnet kanske blir namnlöst, de andra prinsessornas namn var klara jättetidigt i graviditeten.

 

Annons

2 reaktioner på ”Gravid vecka 29

  1. Kristina - ingen vanlig dag skriver:

    Så spännande! Sista tredjedelen går ju så rasande fort. Vi hade det också jättetrögt med namn den här gången – men det löser sig ju till slut och det var ganska kul att få klura på det när han väl var ute. Med första sonen hade vi också redan bestämt namn innan.

    Vet ni om det är en tjej eller kille den här gången?
    Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s