Vi tjuvstartar adventsmyset och bakar lussebullar idag. Jag älskar saffran i både mat och bak och lussebullar/lussekatter/saffransbröd eller vad man nu vill kalla dem är för mig ett måste under advent, tillsammans med pepparkakor! Så här gör vi våra lussekatter:
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 175 g smör eller margarin
- 2 påsar saffran à 1/2 g
- 2 dl socker
- 5 dl mjölk (röd)
- 1/2 tsk salt
- ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)
Till pensling och garnering:
- ägg
- russin
Gör så här:
- Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och saffran. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 45- 60 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
- Baka ut lussekatter. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
- Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 8-10 minuter.
- Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Mmmm…Så gottit & det doftar ljuvligt 🙂
/Kram
Åh, så gott! Älskar lussebullar! 😀
Älskar lussebullar 🙂 Än har vi inte börjat här med julbaket….jag vet inte riktigt om jag orkar med det..dottern J pratade om pepparkakor…..
Ha en fin kväll!
Kram